Betul Ke Atom Wujud?

Tonton versi video di sini Pernah dengar cerita 4 orang buta dengan gajah? Certia dia, ada 4 orang buta yang tak pernah bertemu dengan gajah, dibawa bertemu dengan seekor gajah. Maka mereka pun pegang satu persatu anggota badan gajah tersebut. Orang buta yang pertama pegang badan gajah, lalu dia kata “ooo, gajah ni macam tembok yang tebal” Orang yang kedua pula pegang kaki gajah, lalu … Continue reading Betul Ke Atom Wujud?

5 Kerjaya yang Bakal Terselamat Daripada Diganti Robot

Pertambahan automasi robot miliki pelbagai kelebihan, seperti peningkatan produktiviti. Tetapi keburukan yang utama adalah pekerja kini bimbang nasib kerjaya mereka yang mungkin tidak lagi relevan beberapa dekad yang mendatang. Kajian terbaru menunjukkan generasi milenial memilih kerjaya yang ‘kebal masa depan’, yang berkemungkinan kecil akan diambil alih oleh mesin. Namun ia tidak menghilangkan kebimbangan peluang kerjaya mereka akan tetap ‘dicuri’ oleh robot. Artikel oleh Independent menyenaraikan … Continue reading 5 Kerjaya yang Bakal Terselamat Daripada Diganti Robot

Ota Benga : Mangsa Fahaman Darwin yang Rasis

Siapa pernah tengok jadual ini? Diagram yang dipanggil ‘The Ascent of Man’ ini adalah antara gambaran yang paling popular dalam sains, untuk menggambarkan proses evolusi manusia. Berasal daripada fahaman Darwinisme yang diasaskan Charles Darwin, diagram ini menunjukkan bahawa seolahnya manusia berevolusi secara linear daripada satu keturunan beruk. Kini, diagram ini ditolak oleh saintis malah oleh mereka yang menyokong Darwin sendiri. Gambaran yang dibuat pada tahun … Continue reading Ota Benga : Mangsa Fahaman Darwin yang Rasis

Betul Ke Takat Didih Air 100 Darjah Selsius?

Kadang – kadang sesetengah perkara yang kita anggap fakta sains yang tak berubah mengejutkan kita. Salah satu daripadanya, adalah takat didih air akan sentiasa kekal pada 100 darjah selsius. Profesor Hasok Chang dari Universiti of Cambridge adalah pengkaji yang cuba meneliti kenyataan berusia lebih dari 200 tahun ini. Cerita kajian beliau dalam laporan the philosophy of engineering amat menarik untuk dibaca. Tapi sebelum tu, kenapa … Continue reading Betul Ke Takat Didih Air 100 Darjah Selsius?

Apa Itu Sistem Captcha?

Macam mana nak buktikan seseorang itu robot atau tak? Soalan ini mungkin dengar macam pelik, tapi itulah masalah yang ditanya oleh syarikat gergasi, Google. Dengan hampir 2 billion pengguna, perkhidmatan atas talian Google sebenarnya bukan saja diakses oleh manusia, tapi juga robot.   Bot – bot ‘Jahat’ Apa yang robot – robot ni buat? Apabila anda taip di enjin carian, biasanya anda hanya akan pilih … Continue reading Apa Itu Sistem Captcha?

Kenapa Matematik Susah?

Tonton versi video di sini Kenapa matematik susah? Ini bukanlah artikel untuk beri motivasi, “anda boleh kuasai matematik kalau rajin!” , “matematik boleh diselesaikan dengan usaha”, “dengar cakap cikgu matematik!”. Eh tak. Matematik memang susah. Tapi kenapa? Kenapa Susah? Apa maksud ‘susah’? Kalau kita kata susah untuk angkat berat 50 kg. Kita faham ia susah sebab di luar kemampuan otot fizikal kita. Kalau orang kata … Continue reading Kenapa Matematik Susah?