Pengguna Facebook Thirunavukkarasu Karasu yang juga merupakan pemilik PhD Kejuruteraan Sivil dari Universiti Sains Malaysia menegur pelajar – pelajar straight A yang berkeras mengatakan hanya Universiti Luar Negara yang layak buat mereka. Post abang ini buat kita berfikir.

1Perlukah pelajar straight A hanya dihantar ke Universiti Luar Negara?

“Perlukah pelajar straight A hanya dihantar ke Universiti Luar Negara?”

Sekali lagi. Ini waktunya ketika mana pelajar dengan keputusan deretan A tak dapat penuhi impian mereka belajar di luar negara. Mereka kemudian mengadakan panggilan media untuk membuat aduan, dengan menyalahkan kerajaan, orang Melayu, sistem kuota, bahasa kebangsaan, cuaca dan selanjutnya. Pada mereka, salah orang lain bahawa mereka tak dapat pelajari perubatan di Royal College of Surgeons, Ireland, Undang – undang di Harvard atau aeronautik di NASA.

Mereka memikirkan kepandaian akademik mereka hanya sesuai untuk Ivy League, universiti – universiti di negara Orang Putih. Dan hanya untuk US atau UK atau Australia. Jika tidak, ia adalah tragedi. Mereka kata universiti tempatan ‘bertaraf rendah’ dan memanggilnya ‘universiti Melayu’ dengan reputasi akademik yang rendah.”

Back

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.