Ota Benga : Mangsa Fahaman Darwin yang Rasis

Siapa pernah tengok jadual ini? Diagram yang dipanggil ‘The Ascent of Man’ ini adalah antara gambaran yang paling popular dalam sains, untuk menggambarkan proses evolusi manusia. Berasal daripada fahaman Darwinisme yang diasaskan Charles Darwin, diagram ini menunjukkan bahawa seolahnya manusia berevolusi secara linear daripada satu keturunan beruk. Kini, diagram ini ditolak oleh saintis malah oleh mereka yang menyokong Darwin sendiri. Gambaran yang dibuat pada tahun … Continue reading Ota Benga : Mangsa Fahaman Darwin yang Rasis

Ilmu Sentiasa Lebih Relevan Dari Politik

Amat  mengagumkan apabila kita renungi sejarah. Pada zaman awal tamadun Islam, hakikatnya banyak saja pergolakan politik yang berlaku. Politik kerusi diraja, perebutan kuasa, peralihan empayar, peperangan dengan kuasa lain. Semua ini pada zaman itu pasti dianggap isu besar yang mesti diambil serius dan mengisi segenap perbualan masyarakat. Kalau ada Facebook zaman tu mesti jadi topik trending isu – isu politik besar ni. Tapi menariknya, ribuan … Continue reading Ilmu Sentiasa Lebih Relevan Dari Politik

Betul ke IQ Einstein 160?

Anda pernah ambil ujian IQ? IQ ataupun Intelligence Quotient adalah markah yang diperoleh setelah melalui ujian piawai untuk menilai kadar kebijaksanaan seseorang, yang kadang kala diambil menerusi ujian atas talian, atau kadang kala diambil melalui ujian formal institusi pendidikan. Maka bila kita dah peroleh markah nilaian kebijaksanaan kita tu, kita mesti nak bandingkan dengan orang lain, terutama sekali genius – genius terkenal sejarah semacam Einstein. … Continue reading Betul ke IQ Einstein 160?

5 Kebolehan Genius yang Kita Tak Mampu Ikut

Tonton versi video di sini Kadang – kadang, rasa cemburu juga dengan orang – orang yang kita panggil ‘genius’. Merekalah golongan yang kita biasa nampak skor tinggi dalam periksa, hasilkan ciptaan – ciptaan yang penemuan akademik terbaru, pegang jawatan tinggi akademia, dan dapat jawab soalan cikgu walaupun tidur dalam kelas. Dah pasti, bila kita baca kisah – kisah kebolehan genius, akan timbul rasa kagum dan … Continue reading 5 Kebolehan Genius yang Kita Tak Mampu Ikut